(enligt min tankegång och i all enkelhet)
Vad är skillnaden mellan olika typer av In-Ear (invändiga sittande hörlurar)? Ja, om vi säger att den typen som oftast följer med telefoner är den otäta versionen och att den som är med olika typer av Silicon muffar som sluter mer tätt och dämpar ljudet utanför örat mer eller mindre. Och det är den sista som jag vill mer tala om eftersom den i mitt tycke är intressant i musik och scen skede. Dock absolut inget att rekommendera för allmänt bruk ute ibland trafiken på något sätt…
Otät, menas med att du kan höra vid låg volym trafiken, samtalston osv. ändå runt om kring dig så länge du inte drar på volymen ordentligt, och vid hög ljudvolym stör andra människor omkring dej. Tät, menas med att du inte eller mycket svagt kan höra samma som ovan vid låg ljudvolym. Vilka naturligtvis inte ska brukas när man är i trafiken, då det kan vara livsfarligt att inte höra den… Detta fenomen gäller också alla typer av hörlurar, öppna eller stängda (helkapslade/täta) lurar.
Sedan vad skillnaden mellan de olika typer som finns i den tätade typen av In-EAR, är skillnaden hyfsad stor, både i dämpning (täthet) av yttre ljud samt utförande och funktion i detaljer. Om vi nu talar om i all enkelhet om scenljud så kan man säga att det finns tre typer, dels den örongjutna precision snäckan som är både extremt dyr men ruskigt bra, dels den mindre som dämpar mycket bra, har en mycket bra ljudbild och är mycket billigare, och sist en dämpande med mindre egenskaper i ljudbilden men fungerande om ljud volymen inte är allt för stor på scenen.
Vi vet ju att de flesta öronsnäckor, In-EAR och hörlurar klarar en frekvens mellan 20 – 20 000 mhz om vi talar generellt. Sedan hur bra bas och mellan registret återges, ja, det är en större skillnad mellan de olika typerna. I hörlurarna försöker man lösa detta genom olika typer av högtalar element, storlekar på dem och ev. basförstärkning osv. Det är nog den lättare typen av lösning vill jag nog påstå i de sammanhanget. När det gäller In-Ear av bra kvalité är det lite svårare att fixa fram den biten, eftersom det rör sig om små prylar där material, teknik, elektronik samspelar en stor roll i det hela. Samt att tätheten/dämpningen av yttre ljud är extremt viktig för att allt ska finna sig till rätta med en låg ljudvolym.
För att man ska ha en bra och låg ljudvolym med fullgod ljudbild i sammanhanget, inte skada hörsel osv. så är naturligtvis en väl dämpad In-EAr att föredra. Du stör inte heller någon annan människa i din närhet, men du får kolla noga dig för var, hur, när du går. Du blir lätt fast i din egna lilla värld… Fast på Scenen är ju det du som ”äger”… Sedan kan man tala om det ska vara trådlöst eller trådbunden In-EAR på scenen, rör du dig mycket fram och tillbaka gäller trådlöst till en större kostnad och där får du prova dig fram till vad både plånbok och ekonomi tillåter.
Men rör du dig lite eller står/sitter still är det både billigare och bra med trådbundet på flera sätt. Har man eget band kan alla utnyttja trådbundet, ha bra ljud och med liten ekonomi. Är man ensam eller mindre antal som uppträder kan ofta den som sköter ljudet lämna fram hörlursförstärkare till scenen, och man tar ljudet därifrån eller att man har en egen sådan med sig. Lite precis som man har med sig en egen mikrofon som man är van vid och är insjungen på och man vet hur man låter hela tiden. Bättre för ljudmixaren också..
Fördelar med In-EAR:
- Bra och låg ljudbild direkt i örat.
- Skyddar din egna hörsel med rätt ljudnivå
- Lätt att bära med sig.
- Egen material, vet hur det alltid ska låta.
- Inga tunga högtalar lyft för rygg osv.
- Oftast anpassningsbar med olika system.
- Trådbundet, billigt för plånboken.
Vill du läsa mer eller kolla in material: https://studio-a.se/2012/11/in-ear-horlur-for-scenen-2/