Visste du att?
• Enligt en nyzeeländsk studie kan 13-14 års barn som äter snabbmat som pommes fritts, hamburgare etc. 3gg i veckan, löpa en 39% risk till att utveckla (svår) astma jämfört med barn som äter en sundare kost. Orsaken sägs vara mättade fettsyror och transfettsyror som påverkar immunförsvaret.
• I forskningens namn så tas det fram miniatyrkameror som blir liknade insektsöga, inspireras av flugor och trollsländors avancerade ögon. Man fäster ihop stavliknade monterade mikrolinser ihop med synchips som innehåller ljuskänslig sensor och bildbehandling, som efterliknar den visuella mekanismen i ett insektsöga. De båda lagren limmas på ett flexibelt material som man kan böjas sedan när man skurit och delat så varje lins blir sin egen enhet och som slut limmas på ett böjt metallband. Kameran levererar panoramabilder med stor djupkänsla och kan registrera rörelser oavsett om det är solsken eller månljus.
• Att man i försöken att få flygplan till att lyfta rakt upp för att sedan flyga framåt är ingen nyhet, men att kunna använda propellrarna till att åter ladda batterierna i det nya försöksplanet som byggts utav ett engelskt-italienskt helikopter tillverkare (Augusta Westland) är faktiskt en nyhet. Ett plan som kan använda propellrarna (när det står stilla på marken) till att ladda upp batterierna som driver hybridplanet i luften.
• Det finns en typ av scanner som kan läsa pergamentrullar utan att öppna dem, för att sedan via ett special program skriva ut i 3D och på så sätt kunna läsa hela innehållet. Enkelt sagt så är det röntgen strålar som används för att identifiera den typ av bläck (Järngallusbläck) som användes på den tiden i Europa mellan 1100 -1700 talet, bilden som avläses är typ tvärsnittsbilder som via programvaran blir 3D bilder. Detta innebär att man kan läsa sådan som inte kunnat läsas på flera hundra år, pga. hanteringen och känsligheten i pergamenten. En ny värld öppnas för historien.
• Järngallusbläck tillverkades av garvämnet tannin från galläpplen, det vill säga klotformade växter på träd som uppstår där bla. bladlöss och steklar lagt ägg. Garvämnet tillsattes i järnsulfat, och som då gav svarta och grå nyanser.
• Blivande mödrar bland myror, getingar och bin kan själv välja om de vill ha en av han eller hon efterkomma genom att lagra den sperma som hon mottagit från en eller flera hanar. Bar kvinnliga ägg befruktas, så vill hon ha en dotter så får ägget med sig den sperman, och vill hon att det ska bli en hane så blir det inget extra medskickat.. Här kan man ju fundera på om det är så att på sikt kan ju drottningen själv bestämma om att få lite större hierarki och slippa bli utmanad på det gamla sättet från alla hanar.
• Källa: Illustrerad vetenskap